Nokkonen

Nokkonen on yksi lähes jokaisen tunnistama kasvi, joten siitä sinunkin kannattaa aloittaa oma yrttikokeilusi

Tässä paljon erilaisia herkkuja, joita voit esimerkiksi nokkosesta valmistaa, voihan nokkonen

Nokkonen

Auts se polttaa, pistää, kuumottaa.

Nokkonen on paljon tunteita herättävä kasvi sitä vihataan, pelätään, poimitaan hellästi, syödään ja voidaan paremmin.
Siitä voidaan käyttää kaikki osat latvasta, siemenistä juuriin, yleisimmin käytetään lehtiä.

Nokkonen on monipuolisuutensa ja ravinnerikkautensa vuoksi minun lempiyrttejäni ♥.

Nokkonen

Kaunis myös maljakossa,
jossa kestävät hyvinä yli viikon

Nokkosella on hauskoja ihmismäisiä luonteenpiirteitä; vaatimaton ja sitkeä, tarvittaessa pisteliäs ja omiaan puolustava.
Nokkonen ei imartele, mutta kun sen oppii tuntemaan paremmin, siitä saa elinikäisen ystävän, lohduttajan ja parantajan ♥
Onko se kasvattanut poltinkarvat, jotta se huomataan ja muistetaan?  Viihtyy ihmisten lähellä ♥

Nokkonen ja sen sisältämät vitamiinit  

Nokkonen ja terveyshyötyjä:

100 g tuoretta nokkosta sisältää (riippuen maaperästä) :

  • hiven- ja kivennäisaineita; kaliumia 670 mg, kalsiumia 590 mg, kromia 18 µg, kuparia 270 µg, magnesiumia 86 mg,
    rautaa 4,4 mg,
  • vitamiineja; A, B1, B2, B6, C, E ja K
  • lisäksi ubikinonia, sinkkiä, seleeniä, piitä, flavonoideja, parkkiaineita, happoja, histamiinia

Nokkonen on 7 kertaa rautaisempi kuin pinaatti,
C-vitamiinia yhtä paljon kuin mustaherukassa ja 5 kertainen määrä appelsiiniin verrattuna.
Kalsiumia on peräti 3 kertaa enemmän kuin maidossa.
Korkean kalsiumpitoisuuden vuoksi hyvä kalsiumlisä
esim. kasvissyöjille.

Mitä hyötyä?

  • nokkonen vahvistaa ja näin auttaa väsymyksessä ja uupumuksessa
  • suuren mineraali- ja vitamiinipitoisuuden takia hyvä luustolle, nivelille, flunssakautena
  • anemiaan hyvä, sillä nokkonen lisää punaisten verisolujen muodostumista
  • parantaa aineenvaihduntaa ja alentaa veren sokeria
  • vahvistaa munuaisia ja maksaa
  • auttaa nivelkivuissa ja tulehduksissa, koska se parantaa paikallisesti verenkiertoa
  • etenkin nokkosen juuret auttavat eturauhasvaivoissa
  • jos kärsit allergiasta, heinänuhasta, ota nokkosteetä joka päivä huhtikuusta lokakuuhun, siedättää

Jos kuitenkin saat nokkosta käyttäessäsi selkäkipuja munuaisten alueelle, ristiselkään vähennä käyttöä tai älä käytä sitä.

Nokkonen ja omat terveyshyödyt:  

Lieneekö yrteillä, nokkosella ja ruokavaliolla merkitystä itselläni?
Todennäköisesti, sillä en käytä lisäravinteita juuri ollenkaan ja kalsiumia ja d-vitamiinia en ole käyttänyt 10 vuoteen.
Sillä olen käynyt viiden vuoden välein suuremmissa verikokeissa, nyt keväällä viimeksi työterveyshuollossa mittautin mm. kalsiumin, D-vitamiinin, kaliumin jne.
Kalsium oli yli raja-arvojen 2,56, kun suositus 2,15-2,51 ja en juo maitoa ja muutenkin käytän vähän maitotuotteita
ja D-vitamiini 103, kun suositus 40.
Joten suosittelen niiden mittauttamistaMiksei näitä mitata kuten kolesterolia, verensokeria jne…

Toki perintötekijöillä, stressillä, sairauksilla, nykyisellä maaperän köyhyydellä jne. on vaikutus vitamiinien ja hiven- ja kivennäisaineiden imeytymiseen, puutokseen ja tarpeeseen.

Nokkosen keruu ja käsittely:

Nokkonen sisältää nitraattia, joka itsessään ei ole vaarallinen – vasta kun se muuttuu elimistön ruoansulatuksessa nitriitiksi.
Muita kasveja, jotka sisältävät nitraattia myös ovat pinaatti, salaatti (erityisesti rucola), punajuuri, retiisi, kiinankaali ja
ruokateollisuus lisää sitä lihavalmisteisiin estämään bakteerikasvua, kuten suomalaisen vihannekseen = makkaraan.

Ryöppäys poistaa myös nitriittiä, mutta myös vitamiineja.

Nitriittialtistuksen pääasiallinen lähde ovat makkarat, nakit ja lihaleikkeleet, joihin nitriittiä on lisätty säilöntäaineeksi.

Vältä nokkosen keräämistä reheviltä paikoilta kuten kompostien läheisyydestä ja aamukasteella, samoin teiden varsilta.
Kerää nokkoset kolmen aurinkoisen päivän jälkeen,jolloin nokkoset ovat kuluttaneet nitraattinsa pois.

Voit alkaa kerätä nokkosia jo heti alkukesästä 10-20 cm korkuisina, jolloin ne parhaimmillaan. Ja kun leikkaat, niin kohta alkaa nousta taas tuoreita versoja käyttöön, näin saat koko kesän hyviä, tuoreita nokkosia. Jos ne kasvavat liian suuriksi ovat ne helposti kitkeriä.
Käsineet käteen ja keräämään! Muistaen jokamiehen oikeudet! 

Liota halutessasi viileässä vedessä roskat ja pölyt pois. Sen jälkeen voit ryöpätä ne pienissä erissä kiehuvassa vedessä, jolloin nitraatit lähtevät pois sekä poltinkarvat, jonka jälkeen voit hienontaa ne leikkuulaudalla. Jos käytät nokkosta satunnaisesti ei ryöppääminen ole välttämätöntä.

Itse en ryöppää, vaan liotan roskat pois ja vaihdan sen jälkeen veden riittävän kuumaksi, että poltinkarvat lähtevät, mutta nokkosen kaunis näkö ja ravinteet jäävät jäljelle.

Voit käyttää nokkosia tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna.

Erilaisia reseptejä nokkosesta:

Nokkonen on todella monikäyttöinen ♥

Itse olen tehnyt erilaisia keittoja, kasvispaistoksia, muhennosta, lasagnea, munakasta, nokkos-fetapiirakkaa, nokkosmuusia,
nokkosmunavoita, lisäkettä, peston, nokkoslettuja, pirtelöitä, teetä, jalkakylpyjä, kasvonaamioita, lannoitetta jne. joten mielikuvitus ja luovuus kehiin ja kokeile rohkeasti
 ♥

Reseptien tuoreen nokkosen voi korvata kuivatulla tai pakastetulla. Mikäli ruoan valmistusaika on lyhyt, kannattaa kuivattu ensin liottaa lämpimässä vedessä pehmeäksi, jossa hitunen suolaa.

Nokkoskeitto

Nokkonen, nokkoskeitto

 Laktoositon ja Gluteeniton

Ainekset:

1 keskikokoinen peruna
2 palsternakka
6 dl vettä
1 luomu kasvisliemikuutio
n. 1/2 litraa nokkosia varsineen
muutama lipstikan lehti (jos on)
2 rkl kookoskermaa /tuorejuustoa/koskenlaskija
suolaa, mustapippuria

Ja halutessasi sipuli, pari valkosipulin kynttä ja vajaa 1/2 dl vihreitä linssejä sekä 1 tl sitruunamehua/limetin mehua tai valkoviinietikkaa.

Valmistusohje:

  1. Kuori ja paloittele peruna ja palsternakat
  2. Jos haluat käyttää niin kuori ja paloittele 1 sipuli/1-2 kynttä valkosipulia, kuullota hetki voissa ja öljyssä
  3. Lisäksi voit käyttää proteiinilisänä vihreitä linssejä (kestää kiehua vähän kauemmin kuin peruna ja palsternakka, tunnin liottaminen nopeuttaa kypsymistä )
  4. Lisää kasvisliemikuutio, kasvikset, lipstikka ja keitä kypsäksi
  5. Pudota joukkoon huuhdellut nokkoset ja soseuta keitto
  6. Lisää kookoskerma/tuorejuusto/koskenlaskija
  7. Mausta suolalla, pippurilla
  8. Viimeistele keitto halutessasi sitruunamehulla/limellä/viinietikalla

Vinkkejä:

Kokeile perunan ja palsternakan sijaan kesäkurpitsaa tai tee keitto pinaattikeiton tapaan tai vaikka nokkos-pinaattikeitto  
Jos käytät kesäkurpitsakeitossa linssejä, vaativat ne pidemmän n. 1/2 h kypsymisajan, kun kesäkurpitsa kypsyy alle 10 minuutissa.

Keto nokkoskeitto

Nokkonen, nokkoskeitto

Ainekset:

150 g tuoreita nokkosia
2 dl vettä
1 luomu kasvisliemikuutio
1,5 dl kuohukermaa

125 g koskenlaskijaa

Keitä aika pitkään, jotta ehtii saostua. Jos kiire niin laita 1 rk profiberiä, niin saostuu nopeammin.

Tarjoiluun koristeeksi

  • ketunleipiä, nokkosta, orvokkeja
  • raejuuston kera
  • ja voileivälle vielä nokkosta
  • lime antaa mielestäni kivan maun keitolle

 Nokkosmunakas

Nokkonen, nokkosmunakas

Helppo munakkaan ohje:

2 munaa
1 pieneksi pilkottu tomaatti
ainakin 1/2litraa tuoreita nokkosen lehtiä
halutessasi pieni sipuli
voita paistamiseen
1 rkl vettä
suolaa ja pippuria
juustoraastetta

Nokkonen, nokkosmunakas salaatilla

Huuhtele nokkonen, ryöppää n. 5 minuuttia ja hienonna pienemmäksi. Sekoita munamassa; munat, vesi, mausteet, osa nokkosta ja juustoraaste.
Sulata voi ja lisää tomaatti ja sipuli pannulle.  Lisää munaseos ja osa nokkosesta pannulle ja sekoittele varovasti.
Anna munakkaan hyytyä pannulla lisää loput nokkosesta. Nosta munakas lautaselle kaksikerroin ja nauti vaikka salaatin kera.

 Nokkossämpylät

Nokkonen, nokkosmunakas

Puolen litran sämpylätaikinaan lisään vajaan desin kuivattua nokkosta. Nokkosen maku on sen verran mieto, että lapsetkin pitävät terveellisistä nokkossämpylöistä! Kuivattua nokkosta lisään joskus myös lettutaikinaan.

 Nokkosmuhennos

Nokkonen, nokkosmunakas

Pinaattimuhennoksen reseptillä teen nokkosmuhennosta paistetun kalan kaveriksi. Nokkosmuhennos: 150gr kuivattua nokkosta, 50g voita, 1 rkl vehnäjauhoja, 2 dl maitoa tai kermaa, suolaa, sokeria, 2 kovaksi keitettyä munaa, nokkosen keitinlientä. Kuivat nokkoset kiehautetaan 2 dl:ssa vettä puuroksi. Tuoreet nokkoset kiehautetaan vedessä ja hakataan aivan hienoiksi. Voi ja vehnäjauhot kiehautetaan ja seokseen lisätään nokkosmassa, kerma ja niin paljon nokkosen keitinlientä, että saadaan sopivan sakea muhennos, jota keitetään n 10 minuuttia. Maustetaan suolalla ja ripauksella sokeria maun mukaan. Päälle kovaksi keitetyt munat lohkoina.

Nokkossmoothie

Nokkonen, nokkossmoothie

Ainekset:

  • 4-5 nokkosta
  • 1 banaani / avokado
  • halutessasi vajaa 1 dl proteiinijauhetta
  • 1 tl hunajaa, mielellään lähellä tuotettua
  • jotain nestettä 2-3 dl esim; keitinvettä, koivunmahlaa, kaura-,
    soija-tai mantelimaitoa , kookosvettä
  • itse laitan vielä 1 tl viherjauhetta tai jotain muita yrttejä
  • ja muuntele mieleiseksi, lisää jogurttia, rahkaa jne.

Tee näin:

1. Huuhtele nokkoset ja nypi niistä lehdet
Itse tykkään ryöpätä, n. 5 min, jolloin ne pehmenevät ja lisään keitinveden smoothien nesteeksi (siinä ravintoaineita paljon)
2. Laita lehdet ja haluamasi ainekset tehosekoittimeen, blenderiin
3. Sekoita kunnes seos tasaista.

Ja sitten nauttimaan ihanasta juomasta

Nokkonen, Nokkospirtelö

Nokkossipsit

Nokkonen ja sipsit
  1. Huuhtele ensin pölyt ja ötökät nokkosista.
  2. Painele kuivaksi pyyhkeen tai talouspaperin kanssa.
  3. Asettele lehdet leivinpaperin päälle pellille ja anna vielä kuivahtaa, sillä kosteat lehdet paukkuvat uunissa.
  4. Voitele sitten nokkoset oliiviöljyllä tai auringonkukkaöljyllä pullasiveltimellä
  5. Ripottele vähän päälle sormisuolaa.
  6. Uuniin 175 asteeseen noin 5-7 minuutiksi.
  7. Otin sipsit uunista ulos kun ne olivat rapeita.

Voi taivas miten ihania!

Nokkonen, nokkossipsit

Vinkki:

  1. Jos haluat voit laittaa öljyn ja suolan kulhoon ja pyöritellä lehdet siinä, mielestäni näistä tulee liian öljyisiä.
  2. Tai voit kuumentaa öljyn kattilassa, melko mieto lämpö riittää ja nostaa lehdet reikäkauhalla talouspaperin päälle,
    jolloin ylimääräinen öljy valuu pois.

Kauneutta ”rikkaruohosta”

Nokkoshuuhde hiuksille

Se tasapainottaa talituotantoa, parantaa pintaverenkiertoa ja antaa hiuksille kiiltoa.

  1. Ryöppäämisestä talteen otetulla keitinvedellä huuhte hiukset pesun jälkeen
  2. Tai keitä ja hauduta tee ja huuhtele hiukset sillä
  3. Itse lisään veteen hiukan punaviinietikkaa (tummille hiuksille) ja jos vaaleta hiukset lisää halutessasi valkoviinietikkaa

Jos sinulla on vaaleta hiukset tai harmaata, nokkosvesi voi aiheuttaa vihreän väriä hiuksiin.

Kasvonaamio

Tarvitset:

1 osa tuoreita nokkosen lehtiä
1 osa kaurahiutaleita
1 osa maustamatonta jogurttia
1 tl hunajaa

Murskaa ja sekoita keskenään huhmareessa nokkosen lehdet ja kaurahiutaleet. Sekoita ne jogurttiin ja lisää hunaja. Levitä kasvoille ja kaulalle ja anna vaikuttaa n. 10 minuuttia.

Nokkonen, säilöminen talven varalle

Nokkonen, nokkosen kuivaaminen

Kuivaaminen

  1. Kuivaa valolta suojatussa, hyvin ilmastoidussa tilassa, vaikka riippukuivata nipussa saunan jälkilämmössä.
  2. Voit kuivattaa ne myös uunissa 30-40 asteessa, jonka luukku on raollaan
  3. Tai kasviskuivurissa

Säilytä kuivattu nokkonen tiiviissä astiassa valolta suojattuna.
Itse hienonnan astiaan, jolloin astiaan mahtuu enemmän ja osan murskaan morttelilla viherjauheeksi. Näin niitä on helppo lisätä talvella haluamaasi ruoksiin.

Pakastaminen

Pakastetussa nokkosessa säilyy kaunis väri ja mehevyys.

Ryöppää nopeasti kiehuvassa vedessä ja pakasta sellaisenaan tai hienonnettuna.
Ja voit laittaa vaikka jääpalakuutioiksi.

Makoisia hetkiä nokkosen parissa ♥ ♥ ♥