Flunssan hoitovinkit ja ennaltaehkäisy

Miten voit ennaltaehkäistä flunssaa ja mitä vot tehdä jos flunssa kuitenkin iskee. Nämä kerätyt asiat koskevat perusterveitä ihmisiä, ei vanhuksia tai ihmisiä, joilla perussairauden tms. takia on heikentynyt vastustuskyky tai kuulut riskiryhmään.
Alkavan flunssan ensioireita ovat useimmiten väsymys, vetämätön olo, kurkku tuntuu aralta ja karhealta. Myös siitepölyallergia, kuiva sisäilma ja koneellinen ilmastointi voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita.

Ja kun pysähdyt oireiden äärelle heti selviät muuten viikkoja kestävistä flunssista muutamissa päivissä.
Avaan aihetta myös vähän kokonaisvaltaisemmin, sillä flunssassa niin kuin muissakin sairauksissa on kysymys koko kehon niin fyysisestä kuin henkisestä jaksamisesta. ♥♥♥

Olen koonnut tähän asioita, tuotteita, joita voit noudattaa suhteellisen helposti omassa arjessa ja joita löytyy lähikaupoistakin.

Flunssa iski sittenkin

Aina joskus flunssa kuitenkin iskee, vaikka kuinka olisit pessyt ja desinfioinut käsiäsi ja vahvistanut vastustuskykyäsi. Joskus liikkeellä oleva virus on voittanut niin monta puolustusjärjestelmää, että se pääsee iskemään. Älä sure, flunssa pitää puolustusjärjestelmäsi iskussa: nyt se pääsee tappelemaan täysillä ja loppujen lopuksi vahvistaa vastustuskykyäsi.

Ja ajattelepa asiaa näin, vaikka olisitkin jostain saanut viiruksen, niin sinun kehostasihan se lima ja räkä tulee eli sieltä puhdistuu kehossasi olevia kuona-aineita ja voihan olla myös niin, että se ”pakottaa” sinut lepäämään.

Flunssan hoito ehdottomasti kannattaa, sillä hoidetussa flunssassa ikävät jälkitaudit ovat harvinaisia. Hoitamattomana flunssa puhkeaa usein uudestaan jopa muutaman viikon päästä. Se on kytenyt pinnan alla, kun sitä ei ole koskaan kunnolla nujerrettu.

Ja muista jos flunssa pitkittyy ja kotikonstit ei auta, niin kipin kapin lääkäriin! 

Flunssa ennaltaehkäisy

Flunssan ennaltaehkäisy
Marja-aronia
Nokkonen
Paljain jaloin ulkona

Jotta välttyisit flunssilta, se tietenkin tarkoittaa, että huolehdit omasta terveydestäsi, vitamiineista, hivenaineista, hyvistä öljyistä, entsyymeistä, maitohappobakteereista, kehon happo-emäs tasapainosta, terveellisestä ravinnosta, henkisestä hyvinvoinnista koko ajan etkä vain silloin kun se iskee.
Mitä paremmassa kunnossa vastustuskykysi, immuunipuolustuksesi ja oma hyvinvointisi on, sen paremmin se torjuu jo ennakkoon taudinaiheuttajat.

Itse huolehdin vitamiinien saannista mm. seuraavilla tavoilla. Aamu alkaa lasillisella tyrnimehua, puristettua appelsiinimehua ja tuorepuristettua omenamehua (näitäkin saa kaupasta, ei lisäaineita, säilöntäaineita tms.), tai aroniamehua, mustaherukkamehua, puolukkamehua.  Lisänä siihen itsetehty jogurtti, johon usein lisään Vivomixx, DDS (avattuna) tms. maitohappobakteereja, koska vatsan ja suoliston kunto on tärkeä osa immuunipuolustusta ja vastustuskykyä ja jogurttiin lisänä erilaisia marjoja mustikkaa, puolukkaa, viinimarjoja, vadelmaa, mansikkaa. Näin aamu lähtee käyntiin upealla tavalla.

Päivällä välipalana käytän erilaisia pirtelöitä viherpirtelöstä, marja- ja hedelmäpirtelöihin. Opettele sinäkin erilaisten pirtelöiden teko, näistä lapsetkin tykkää ja saat upotettua niihin ei mieluisiakin aineita.  Makeutta saat laittamalla vähän hunajaa tai banaania.

Yksi hyvä luonnollisia maitohappobakteereja sisältävä tuote on hapankaali, johon joskus itsellä tulee ihan himo, ja näin itseä kuunnellen kehon bakteerikanta korjaantuu vähän kuin itsekseen. Mikrobikantaa parantaa myös hapanmaitovalmisteet ja kefiiri.

On ihanaa kun kaupasta saa nykyisin ihania makeuttamattomia, sokerittomia, lisäaineettomia mehuja, samoin saa erilaisia jauheita, joista riittää aineksia pirtelöihin ym. pitkäksi aikaa.

Monen puskissa, jos puhtaassa paikassa eikä tien varressa, kasvaa marja-aronia pensasta, joka on aivan valtava C-vitamiinipommi, se muuttuu vähän makeahkoksi kun on ollut pieni yöpakkanen. Eli tärkeää flunssaoireiden ilmentyessä on tankata itseään vitamiineilla, erityisesti c-vitamiinia ja sinkkiä.

Ja jos kuivattelit yrttejä kesällä niin kuin minä, niin nyt ne käyttöön, nokkonen jossa on valtava määrä hivenaineita, vitamiineja sekä itsellä kasvaa auringonhattu. 

Yksi parhaista keinoista pitää flunssa loitolla on joko harrastaa avantouintia tai viettää päivittäin aikaa 5-10 minuuttia paljasjaloin ulkona tai kokeile kylmä/lämmin suihkuja, suosittelen lämpimästi!

Suola ja flunssa

Suola
Suola

Suolan monipuolinen käyttö ennaltaehkäisevänä ja jos flunssan ehti jo iskeä

Paljon parjattu suola on erittäin hyvä keino flunssan hoidossa ja muutenkin.
Suola on antibakteerinen aine ja se estää virusten ja bakteerien lisääntymisen limakalvoilla ja iholla, kosteuttaa limakalvoja, poistaa epäpuhtauksia, limaa ja tulehdusta.

Tässä vinkkejä sen käyttöön:

    • Jos omistat nenähuuhtelukannun käytä flunssakautena myös ennaltaehkäisevänä muutaman kerran viikossa ja flunssan iskiessä
    • Tee vesilasiin suolavettä (lasi vettä, 1/4 tl suolaa), voit laittaa ensin kuumaa vettä, jotta suola sulaa. Jos tuntuu, että suolaa on liian vähän lisää sitä tai jos tuntuu,
      että sitä on liikaa vähennä. Voit käyttää hienoa merisuolaa tai esim. himalajna suolaa. Anna sen vain levitä kurkkusi takaosaan muutaman sekunnin ajaksi ennen ulos sylkemistä ja toista sitten operaatio.Anna sen vain levitä kurkkusi takaosaan muutaman sekunnin ajaksi ennen ulos sylkemistä ja toista sitten operaatio. Kasta tops puikko suolaveteen ja sivele sillä nenän limakalvot,  sekä ota suolavettä suuhun ja purskuta suussa sekä kurlaa nielu ja kurkku suolavedellä. Anna sen levitä kurkkusi takaosaan muutaman sekunnin ajaksi ennen ulos sylkemistä ja toista sitten operaatio. Pöpöt viihtyvät nenässä ja kurkussa tee ennaltaehkäisevänä aamuin illoin vaikka hammaspesun yhteydessä.

Jos flunssa ehti iskeä kurlaa seoksella kerran tunnissa, mutta älä nielaise sitä, etteivät virukset ja bakteeri kulkeudu elimistöösi.

Voit lisätä tähän eukalyptusöljyä, carmolis-tippoja, auringonhattu-uutetta. Jos suolavesi maistuu epämiellyttävältä lisää vähän hunajaa, joka poistaa myös bakteereja.

    • Pese kädet suolavedellä kyynärpäihin asti, kostuta kädet ja levitä suola, hiero hetken aikaa ja huuhtele kädet
    • Tee koko kehon suolapesu. Itse käytän suolaa myös muutaman kerran viikossa koko kehon puhdistukseen ja kuorintaan, aiemmin (10 vuotta sitten) kärsin ihottumasta, mutta aloitettuani suolapesut en ole tarvinnut rasvaa muualle kuin kasvoihini, muualle kehoon käytän hienoa merisuolaa ja kasvoihin ruususuolaa.
      Tässä ohje suolapesuun; Laita suola johonkin pikkupulloon (kuten kuvassa), jossa se ei kostu ja paakkuunnu, näin se on helppo kaataa käteen. Kostuta keho vedellä ja levitä suola koko keholle, jos sinulla on sauna mene saunaan ja tai anna vaikuttaa jonkun aikaa ja huuhtele keho. Iho on pehmeä kuin vauvan peppu.
    • Suolakylpy jaloille, voit lisätä siihen erilaisia eteerisiä öljyjä, yrttejä veteen tehostamaan kylvyn vaikutusta, kuten eukaleptys, sitruuna, salvia, näistä jäljempänä lisää ja keitä sen verran enemmän teetä, jotta voit laittaa osan jalkakylpyveteen
    • Höyryhengitys, vanha vinkki pitää pintansa, syystä. Aseta kasvosi kiehuvaa vettä ja suolaa sisältävän kulhon yläpuolelle ja peitä pääsi pyyhkeellä, jotta höyry ei pääse karkaamaan. Muutama tippa eukalyptusöljyä, carmolis-tippoja, auringonhattu-uutetta voi tehdä tästä entistä tehokkaamman. Höyryhengitys voi lyhentää kurkun tulehduksen kestoa ja saa liman irtoamaan.

Flunssa ja henkinen hyvinvointi

Rentoutuminen
Flunssan ennaltaehkäisy

Ja muista flunssaa ja sairastumista edeltää lähes aina stressi, kiire, suorittaminen, väsymys, huolet, ahdistus joko itsestä, työstä, harrastuksista, läheisistä, ystävistä, taloudellisesta tilanteesta tms. Jos saat itsesi kiinni jostain edellä mainituista tai alla olevista, kannattaa sinun alkaa kiinnittää huomiota omiin tunteisiin, ajatusmalleihin ja toimintatapoihin. Jos olet vanhus tai sinulla on jokin vastustuskykyä heikentävä sairaus olet alttiimpi saamaan erilaisia sairauksia.

  • Stressi heikentää immuniteettia ja vastustuskykyä.
  • Unettomuus vaikuttaa myös vastustuskykyyn. Riittävän pitkät rauhalliset yöunet auttavat elimistöä korjaamaan itseään ja tukemaan vastustuskykyä. Kysy siis itseltäsi miten nukuit? Ja olitko aamulla herätessäsi virkeä, nukuitko levollisesti?
  • Lähditkö mieli iloisena ja hyväntuulisena töihin?
  • Oletko ärtynyt, huonotuulinen?
  • Sairastatko lomilla?

Tässä pieni harjoitus kehosi kuunteluun:

Joten ota hetki aikaa, laita toinen käsi rintalastalle ja toinen pallealle ja hengitä jonkun aikaa ja keskity kuuntelemaan kehoasi, mieltäsi, tunteitasi, saatko mielesi hälinän hiljenemään ja pystytkö keskittymään hengitykseesi, kehoosi, ellet pysty ensin kannattaa tehdä mentaalityötä ja hiljentää mieli vaikka kirjoittamalla hälinä paperille. Jatka sitten harjoitusta uudelleen ja kysy itseltäsi REHELLISESTI miten minä jaksan, mitä minulle kuuluu, miten minä voin? Ja jos nousee jotain negatiivisia asioita, pyri päästämään niistä irti. Auttaako Huoli Herttana oleminen tilanteeseesi?  Mieti yksi asia miten voit itse toimia toisin, koska muiden toimintaan et voi vaikuttaa. Sitten hengitä maailmankaikkeudesta jotain positiivista mitä kehosi tarvitsee tässä hetkessä juuri nyt, onko se rentoutumista, rauhoittumista, iloa… mitä vaan nousee mieleesi.

Rentoutuminen

Kysy myös itseltäsi mikä saa sinut rentoutumaan niin hyvin, että unohdat arjen kiireen ja stressin. Tee niitä asioita mahdollisuuksien mukaan. Minulle yksi parhaista paikkoja rentoutua on sauna. Helppo ja nopea fyysisen kehon rentouttaminen voit tehdä niin, että jännität koko kehon voimakkaasti, puristat kädetkin nyrkkiin ja varpaat kippuraan sekä kasvotkin ja sitten rentoutat koko kehon ja teet tätä muutaman kerran.

Itse olen onneksi selvinnyt vain muutamalla flunssalla elämässäni, yksi oli 28 v sitten penkkaripäivänä, jolloin stressasin todella paljon tulevia kirjoituksia ja en olisi edes halunnut käydä lukiota. Sekä viime keväänä, kun huolet perheestä, läheisistä ottivat vallan, sekin kesti vain muutaman päivän, kiitos levon ja rohtojen.

Itse pidän flunssaa loitolla myös säännöllisillä kehonpuhdistuskuureilla, jolloin kuona-aineet, jätteet kehosta poistuvat ilman flunssia. Lisäksi teen säännöllisesti erilaisia mielikuva- ja läsnäoloharjoituksia kehon  puhdistumisesta, haitallisten energioiden siivouksesta kehosta, mielestä ja ajatuksista. Aloita sinäkin erilaisin mielikuvin/värein/ajatuksin näkemään itsesi kirkkaana ja kehosi puhtaana sekä puhdistamaan kehosi.

Flunssa ja unen merkitys

Uni

Jos nyt haluat hoitaa flunssaasi niin, että pääset siitä mahdollisimman helposti eroon, kannattaa levätä ja juoda paljon.

Elimistösi taistelee flunssan avulla tulehdusta vastaan. Ainoa tapa, jolla se voi jatkaa ponnisteluja on pitää huoli siitä, että sen luontainen puolustusjärjestelmä saa tarpeeksi lepoa.
Pidä siis huoli siitä, että nukut tarpeeksi, niin paranet nopeammin!

Kipeänä ollessa suositellaan lepoa 10 tai 11 tuntia päivässä, joten pidä huoli siitä, että saat otettua nokosia ja tarpeeksi pitkät yöunet voimien keräämiseksi. Tulet huomaamaan, että vähä vähältä olo alkaa tuntua normaalilta.

Ainakin lepääminen tuntuu olevan kunnon työntekijälle mahdoton paikka; on pakko päästä töihin, jottei omat hommat kaatuisi muiden niskoille. Jos sinun on kuitenkin aivan pakko mennä töihin heti pahimpien flunssapäivien jälkeen, painu sitten sänkyyn potemaan heti, kun tulet kotiin. Jätä kaikki harrastukset ja muut menot sikseen pariksi viikoksi, ja pode tautiasi. Muista, että sinulla on edelleen tauti, vaikka pysyisitkin jotenkin jalkeilla. Muista myös, että tartutat muita, jos menet työpaikalle liian aikaisin.

Älä hoida tarvitsemaasi lepoa Buranalla ja lääkkeillä vaan keholla on syy pyytää lepoa ja se syy on, että se yrittää parantaa itsensä. Joskus elimistö jopa sairauden avulla pysäyttää meidät, jotta saisimme tarvitsemamme levon ja ajan latautumista varten. Joskus jos maltat levätä heti flunssaoireiden ilmaannuttua riittävät pitkät unet riittää ja selvisit flunssasta.

Anna siis itsellesi lupa käpertyä peiton alle ja vain olla 

Flunssa ja yrtit

Yritit
Auringonhattu
inkivääri
timjami
valkosipuli

On paljon erilaisia luonnollisia vaikuttavia aineita ja yrttejä, jotka auttavat jos flunssa on ehtinyt iskeä ja MUISTA! niitä kannatta myös nauttia silloin tällöin ennaltaehkäisevinä!

Näitä flunssan torjujia kannattaa ottaa mieluummin puolen tunnin välein kuin kolme kertaa päivässä. Näin auttavat paremmin kehoa nitistämään virukset ennen kuin ne ovat kunnolla ehtineet lisääntymään. Jos odotat tunninkin, saattaa olla, että virukset ovat päässeet ensimmäisten esteiden yli ja ovat löytäneet puolustamattoman limakalvon, ja pian sinulla on täysi tauti päällä.

Auringonhattu

  • antibakteerinen, vaikuttaa hengitysteissä, ruoansulatuskanavassa ja virtsaelimissä
  • oiva apu kipeään kurkkuun, joten tällä kannattaa kurlata kurkkua
  • tätä kannattaa laittaa myös sieraimiin sekä voidella keuhkojen aluetta

Greipinsiemenuute

  • yleisantibiootti, estää hiivan, virusten ja parasiittien kasvua

Carmolis yrttitipat

  • sisältää paljon flunssaan tehoavia yrttejä: piparminttu (mentoli), laventeli, kaneli, neilikka, sitruunamelissa, muskotti, salvia, sitruunaruoho, anis, sitruuna ja timjami
  • tätä kannattaa laittaa myös sieraimiin sekä voidella keuhkojen aluetta

Hunaja

  • edistää parantumista, vähentää turvotusta ja rauhoittaa koko kurkkua
  • hunajista Manuka-hunaja on antibakteerinen, erinomainen haavojen hoitoon ja MRSA-bakteereja vastaan.

Inkivääri

  • vahvistaa immuunipuolustusta ja jos flunssaan liittyy nivelvaivoja auttaa myös niissä

Kuusenkerkkä

  • hyvä flunssan hoidossa
  • jos olet tehnyt tai sinulla on saatavilla kuusenkerkkäsiirappia, ota käyttöön ja lisää teehen

Teepuu öljy

  • antibiootti; hillitsee hiivojen ja sienten kasvua sekä bakteeri-infektioita

Timjami

  • antiseptinen yrtti, joka tappaa bakteereja tehokkaasti

Valkosipuli

  • pidetään yhtenä kaikista tehokkaimpana luonnollisena antibioottina
  • mikä parasta, sitä on saatavilla melkeinpä mistä vaan

Tässä hyvä vinkki lapsiperheille, koska pienten lasten kohdalla en suosittele voimakkaiden yrttien ja uutteiden käyttöä sisäisesti!

Itse käytin tätä paljon kun oma poika oli pieni.

Nosta sängynpäätyä ylöspäin kirjoilla, laudoilla tms.
Murskaa muutama valkosipulin kynsi ja laittaa ne kankaaseen ja sido langalla kiinni ja vuoteen yläpuolelle roikkumaan yöksi.

Ainoa miinus jos et pidä valkosipulin tuoksusta on aamuinen koko huoneen täyttävä tuoksu. Tästä selviät kun tuuletat huoneen hyvin, joka muutenkin on hyvä tehdä näin sairas ilma poistuu huoneesta ja raikas ilma tulee tilalle.

Ja tässä oikein tehojuoma!
2 sipulia
2 rkl hunajaa
5 cm kuorittua inkivääriä
1 kokonainen valkosipuli
1 sitruuna ja yhdestä sitruunasta mehu

Kaikki sauvasekoittimella sekaisin ja hienoksi. Aamulla, päivällä ja illalla 2 ruokalusikallista.

Säilyy jääkaapissa.

Auringonhattu- eli echinaforceuutetta ja Carmolistippoja ja muita uutteita ja tippoja voit käyttää seuraavanlaisesti:

Itse käytän tippoja lähinnä ulkoisesti, koska ne sisältävät alkoholia. Alkoholin vuoksi en suosittele niitä myöskään käytettäväksi lapsilla sisäisesti.

  • Kuumaan nesteeseen sekoitettuna
    Lisää 5-10 tippaa kuumaan veteen tai esim. yrttiteen joukkoon. Kuuman juoman ja haihtuvien öljyjen höyryt vaikuttavat nenän ja nielun limakalvoihin. Lämpö ja yrtit rauhoittavat nielua nopeasti ja lepyttävät oloa hetken kuluttua myös vatsan kautta. Nauti annos korkeintaan 5 kertaa päivässä.
  • Höyryhengityksessä
    Valmista höyryhengitettävä yrttiseos laakeaan astiaan suhteessa 10 tippaa 1 dl kuumaa vettä. Hengitä lämmintä höyryä, kunnes olo helpottuu. Voit tehostaa höyryhengitystä asettamalla astian, pään ja hartioittesi yli suojaavan pyyhkeen. Lämmin höyry rentouttaa ja helpottaa nopeasti tukkoista oloa. Silmät on hyvä pitää kiinni höyryhengityksen aikana.
  • Kurlaamalla
    Valmista kurlausvesi sekoittamalla noin 10 tippaa 1 dl:aan kylmää tai lämmintä vettä. Kurlaa kurkkua sopivalla nestemäärällä puolen minuutin ajan. Virkistää mukavasti karhealta tuntuvaa kurkkua.
  • Voitele keuhkojen ja kurkun alue
    Levitä tippoja kurkun ja keuhkojen alueelle, myös selkäpuolelle.
  • Laita tippoja sieraimiin
    Ota tippoja tops puikkoon ja sivele sieraimet sisäpuolelta. 

 

Flunssa ja erilaiset teet

Haudutettu tee
yrttitee pussit

Kannatta kokeilla erilaisia tee vaihtoehtoja:

Teen juonti Aivan kuten vesi, yrttitee voi rauhoittaa tulehtunutta kurkkuasi. Yrttiteessä on myös paljon antioksidantteja, jotka vahvistavat vastustuskykyäsi. Parhaiten yrttien ja ainesosien ravintoarvot säilyvät kun laitat ne kuumaan, ei kiehuvaan veteen. Kannattaa tehdä samalla litra kerralla, jotta siitä riittää pidemmäksi aikaa, koska flunssa vie voimat ja näin teetä riittää koko päiväksi. Lisäät vain päivän mittaan kupin pohjalle teetä ja kuumaa/lämmintä vettä tai juo huoneen lämpöisenä. Itse käytän kaupasta saatavia teepusseja, joihin teen erilaisia teesekoituksia esim. flunssan varalle, näin vältyt siilaamiselta ja putsaamiselta.
Jos teet suuremman määrän teetä lisää hunaja ja osa sitruunaa vasta kun juot sitä.

Jos olosi on kuumeinen ja tulehtunut, suosittelen silloin juoman teen huoneen lämpöisenä, sillä kuumassa elävät pöpöt .

MUISTA! Voit tehdä ja nauttia seuraavia teevaihtoehtoja myös ennen kuin flunssa koittaa ja pidä näin flunssa loitolla!

Kuivatut yrtit

Jos sinulla on kuivattuja yrttejä, auringonhattua, nokkosta tms. käytä myös niitä teepohjana.

Timjami-hunaja-sitruunatee

Lisää 2 ruokalusikallista tuoretta timjamia tai 2 teelusikallista kuivattua timjamia pari litraan kuumaan vettä. Lisää yhden sitruunan mehu sekä raastettua pestyn sitruunan kuorta / tai sitruunan viipaleita kuorineen. Anna hautua, odota n. 5-10 minuutin ajan. Lisää hunaja ja nauti.

Vihreä tee-kurkuma-hunajatee

Valmista vihreä tee tavalliseen tapaan ja teelusikallinen jauhettua kurkumaa. Kun seos on hautunut noin viiden minuutin ajan, makeuta se tilkalla hunajaa ja nauti.

Vihreä tee-inkivääri-sitruuna-hunajatee

Valmista vihreä tai kaupasta saatava inkivääriteetä, lisää kuorittua (litraan puolen desin verran) tuoreita inkivääri viipaleita sekä sitruunan viipaleita. Makeuta hunajalla ja nauti.

Kuumaa vettä, hunajaa, omenaviinietikkaa

Tämä kotikikka on yllättävän tehokas: sekoita ruokalusikallinen hunajaa ja toinen omenaviinietikkaa mukilliseen kuumaa vettä. Juo kuumaa juomaa pitkin päivää.

Herkullista ja tehokasta!

Tulet huomaamaan, että olosi paranee päivän mittaan!

Flunssa ja mehujää

Mehujää ja jäätelö

Tee erilaisia mehujäitä, kuten appelsiinimehusta, mustaherukkamehusta, eri mehusekoituksista. Mehujäät viilentävät mukavasti kivuissa kärvistelevää kurkkua.
Älä kuitenkaan ime niitä, sillä imeminen voi ärsyttää kurkkua entisestään. Anna mehujään vain sulaa suussasi.

Voit tehdä niitä kätevästi vaikka jääpalamuotteihin, jos sinulla ei ole mehujäämuotteja.

Ja toinen hyvä vaihtoehto on jäätelö.

Kylmä mehujäässä tai jäätelössä, auttaa kurkun tulehdustilan lievittämiseen.

Lapsille mieluisaa flunssalääkettä!

Flunssa, ruoka ja vesi 

Ruoka ei maistu

On täysin normaalia, että flunssaisena, kuumeisena, sairaana ruoka ei maistu. Silloin kehosi käyttää ruoansulatuksen sijaan energian tervehtymiseen eikä ruoansulatukseen. Aikuisella riittää kyllä vararavintoa useammaksi päiväksi. Ja lapselle anna mikä maistuu, jäätelö, mehujää ja tärkeintä saada nestettä.

Muistan omasta lapsuudesta miten sait sairaana erilaisia herkkuja, kuten keltaista jaffaa ja appelsiinejä sekä mustaviinimarjamehua ym.
Ja ennen kaikkea sain kaipaamaani huomiota.

Veden juonti

Nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeintä kurkkukivusta ja flunssasta kärsivällä, muista se erityisesti lapsilla. Nesteitä, mieluiten vettä, pitäisi juoda sen verran, että virtsasi on vaaleankeltaista tai lähes väritöntä. Tämä pitää limakalvot kosteina ja näin ne voivat taistella paremmin bakteereja ja allergeeneja vastaan. Nesteenä voi olla mitä vain, mutta vesi toimii aina – myös jääpalat ( ne auttavat tulehduksessa).

Flunssa ja liman eritys

Liman eritys

Lima kannattaa hoitaa ulos kehosta

Ellei lima tule ulos kuolleet virukset, valkosolut ja muut solut sekä uusien solujen rakentamisessa syntyvät jätteet, kuona-aineet joutuisivat kaikki maksaan. Flunssan aikana määrä on niin suuri, että se alkaa rasittaa maksaa siinä määrin, ettei maksa enää suostu ottamaan vastaan nenän tai keuhkojen limakalvoihin kerääntynyttä roskaa: se saa mennä helpointa kautta ulos. Siis niistä ja yski. Jos taas kuivatat limakalvoja, olosi voi tilapäisesti helpottua, mutta toisaalta pitkität toipumista.

Lima liikkeelle pulloon puhaltamalla

Flunssan keuhkoputkiin juurruttaman liman voi saada liikkeelle kotikonsteilla. Tarvitaan vain pullo ja letkun pätkä. Menetelmä on tuttu astmaatikoille ja keuhkoahtaumapotilaille, mutta siitä on apua myös flunssaan. Vähän paksumpaa letkua saat rautakaupasta.

Pulloon puhallus toimii näin:
Tarvitaan puhdas, tyhjä litran pullo, jossa on kymmenen senttimetriä puhdasta vettä. Tarvitset lisäksi noin 50–100 senttimetriä pitkän muoviletkun, jonka halkaisija on noin senttimetri. Jos vettä on enemmän kuin kymmenen senttiä, niin puhaltaminen on raskaampaa. Sairaimmille potilaille puhaltaminen voi olla raskasta, silloin pullossa olevaa veden määrää voi vähentää.

On tärkeää, että letkun pää on puhalluksen aikana lähellä pullon pohjaa. Puhalla letkulla veteen pitkään ja rauhallisesti kymmenen kertaa, niin että vesi poreilee kevyesti,tämän jälkeen letku poistetaan suusta ja tehdään muutama voimistettu uloshengitys, hönkäistään suu ja kurkunpää avoinna, jotta irronnut lima nousee ylempiin hengitysteihin. Toista 3-4 kertaa ja pidä tauko sarjojen välissä. Lopuksi lima yskitään ulos. Uusi pari kertaa päivässä. Kannattaa tehdä päivällä ettei nukkumaan mennessä tarvitse yskiä limaa.

Kun olet puhaltanut pulloon kymmenisen kertaa, vesi aiheuttaa vastapainetta letkussa ja paine alkaa irrottaa limaa keuhkoista. Lima lähtee liikkeelle yskimällä. Puhaltaminen avaa keuhkoissa pieniä tiehyitä.

Muista pestä välineet ja vaihtaa vesi joka päivä!

Ja kun lapsi osaa puhaltaa on tämä mieluisa keino lapsilla liman irrotukseen!

Flunssa ja muita vinkkejä

Tässä muutamia hauskojakin lisävinkkejä flunssan hoitoon

Heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua, nämä seuraavat voivat toimia myös, perustuvat siihen, että aineenvaihdunta ja kuona-aineet lähtee liikkeelle.

Rommitoti
Juoksulenkki
Sauna
Kastele puuvillasukat kirkkaaseen viinaan, laita jalkaan, vedä muovipussit päälle ja villasukat (mieheni toki sanoo, että tämä on alkoholin väärinkäyttöä).

Ja hyvä vinkki lapsille ja aikuisillekin!

Kastele sideharso viileään veteen, kierrä niin kuivaksi kuin saat ja laita se pallean päälle, laskee korkeaa kuumetta.

Voit tehdä myös kurkulle hauteita ja lisätä veteen vaikka kamomillaa, joka rauhoittaa kurkkua.

Ja tietenkin on erilaisia homeopaattisia ja luontaistuotekaupoista saatavia valmisteita flunssan hoitoon.

Aikamoinen lista hyviä vinkkejä flunssan hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, eiköhän sieltä löydy jokaiselle jotain sopivaa!
Voi hyvin ja taltuta flunssa, mielellään jo ennen kuin sait sen
♥ ♥ ♥